Välbefinnande är ett delat ansvar

Både individen, gruppen, ledarskapet och organisationen bär ansvaret för välbefinnandet på arbetsplatsen. Läs mer om de olika ansvarstyperna här.

När människor upplever stress är det vanligt att känna sig svag och otillräcklig. Ofta kommer den drabbade personen att skämmas över att inte kunna hantera sina uppgifter eller att inte ha sagt till i tid.

Men ansvaret ligger inte enbart på den individ som berörs. Som illustreras av IGLO-modellen till höger, tillhör ansvaret även organisationen, ledare och kollegor, men ansvaret varierar beroende på roll.

Nedan kan du läsa mer om ansvaret och rollerna på respektive nivå i IGLO-modellen.

INDIVIDUELLT ANSVAR

Som individ och medarbetare har DU ett ansvar att vara medveten om och förstå dig själv, dina varningssignaler (inklusive stresssymtom), samt att kontinuerligt uppmärksamma den upplevda balansen mellan krav och resurser i arbetet.

Medarbetarna har också ansvaret att förstå de ramar och resurser som ledningen sätter.

Om tecken på ångest eller stress upplevs har medarbetaren ett ansvar att säga till eller söka hjälp. Det kan handla om att föra dialog med handledaren, HR och/eller kollegor.

GRUPPANSVAR

Inom medarbetargruppen har du som kollega ett ansvar att vara uppmärksam på din omgivning.

Alla kollegor som upplever stress kommer inte att lyckas nå ut efter hjälp, så inom gruppen finns det också ett ansvar att inleda dialog när man misstänker nöd eller stress hos en kollega.

Dessutom är det viktigt att vara uppmärksam på den arbetskultur som ni alla bidrar till att skapa – som kulturen kring er arbetsrytm, arbetsgemenskap och diskussioner om varandras välmående i vardagen.

LEDARENS ANSVAR

Som ledare är det din skyldighet att känna dina medarbetare tillräckligt väl för att kunna föra en dialog med dem om deras välmående. Du bör också kunna observera förändringar i deras beteende, eftersom dessa kan vara tecken på framväxande ångest eller stress.

Vidare fungerar du oundvikligen som en förebild för dina medarbetare, vilket gör att dina handlingar har en stark påverkan. Att till exempel skicka e-postmeddelanden på udda tider eller själv aldrig visa sårbarhet kan påverka arbetsplatskulturen, liksom att uppvisa tecken på nöd eller stress.

Du spelar också en avgörande roll för att främja en miljö där det är möjligt att diskutera utmanande ämnen. Som ett resultat bör du ha de nödvändiga resurserna som ledare för att effektivt hantera både ditt eget och dina anställdas välmående.

ORGANISATIONENS ANSVAR

Att säkerställa att välbefinnande är konsekvent på organisationens agenda är viktigt. Detta ansvar ligger på den högsta ledningen samt HR och arbetsmiljöorganisationen.

Högsta ledningen bör till exempel skapa en miljö som främjar goda psykiska (såväl som fysiska) arbetsförhållanden och fungera som förebilder.

Stödfunktioner som HR, arbetstagarrepresentanter och arbetsmiljörepresentanter delar också ansvaret för att säkerställa medarbetarnas välmående och samarbeta med ledarskapet.

Vidare har organisationen ansvar för att överväga om det finns arbetsrelaterade förhållanden som behöver ändras eller anpassas för att förebygga stress i det vardagliga arbetslivet.

Behöver du ytterligare vägledning?

Att samråda med en AS3-ledarskapskonsult ingår i ditt företags prenumeration på EVI:s trivselmätning.

Skriv direkt till trivselradgivare@as3.se - så tar vi kontakt med dig. 

SKICKA ETT MAIL